Sockerdricka

Flaskor

Sockerdricka - en klassisk läskedryck. Foto: Pixabay

I produktion sedan

1800-talet

En klassisk läskedryck med fruktiga och söta smaker, som blev populär i Sverige redan på 1800-talet.

Innehåll

En klassisk sockerdricka innehåller idag kolsyrat vatten, socker, citronsyra och aromämnen. Förr var det även vanligt med vinsyra, vinbärsblad, infusion på lupulin och koncentrerad sprit i sockerdricka. Man smaksatte dessutom drycken med ingefära, vilket innebär att sockerdrickan smakade ganska annorlunda mot vad vi är vana vid idag. Dagens klassiska sockerdricka har en tydlig sockersmak samt en hint av citron.

Processen

Idag tillsätter man kolsyra direkt till vattnet i sockerdrickan för att göra den kolsyrad, vilket man inte gjorde förr. Då jäste man drickan och på så sätt bildades kolsyra och etanol.

Geografisk koppling

Sockerdrickan har sina rötter i Sverige och tillverkas idag av de flesta bryggerier runt om i landet.

Historia

Under andra halvan av 1800-talet tog industrialismen fart, och det var under denna tid som den moderna läsken började tillverkas. Sockerdrickan var tidigt ute och blev snabbt en populär dryck. Det bryggeri som kom att bli den första stortillverkaren av läsk i Stockholm startades år 1863, nämligen Kungsholmens sockerdricksfabrik där man tillverkade sockerdricka på det sätt man gör än idag. År 1908 började Apotekarnes sälja sockerdricka och snart började fler bryggerier ta efter. Drycken har genom åren synts i flera kända filmer och böcker, exempelvis i Pippi Långstrumps sockerdricksträd och i Emil i Lönneberga. Sockerdrickan har också varit populär att blanda med sprit, som ”groggvirke”, och det var just i det syftet som Mora Sockerdricka faktiskt skapades. Det vanligaste var att blanda sockerdrickan med olika typer av konjak eller Eau-de-vie, som är ett franskt vindestillat.