Mjöd

Sked med honung

Mjöd tillverkas med honung som bas. Foto: Pixabay.

Mjöd är en alkoholhaltig dryck med honung som bas. Den påminner om vin och har druckits i tusentals år, inte bara i Norden utan i stora delar av världen.

Innehåll

Traditionellt mjöd tillverkas av honung och vatten. Örter, kryddor, frukter och bär kan tillsättas för att variera smaken. Smaken påverkas också av vilken typ av honung som använts. Mjöd är mer sött än beskt och inte mousserande, på så sätt påminner den mer om vin än om öl. Alkoholhalten brukar ligga mellan 10 och 14 volymprocent.

Processen

Mjöd tillverkas ungefär på samma sätt som vin, men istället för druvmust används en honungsmust gjord på vatten och honung. Under rätt förhållanden jäser sockerhaltiga vätskor, men det vanligaste är att man tillsätter jäst vid tillverkningen av mjöd.

Historia

Spår av en jäst dryck som innehöll honung har hittats i Kina och daterats till ungefär 7000 före vår tideräkning. Det brukar kallas det äldsta fyndet av mjöd. Någon form av mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer, över hela världen.

I Norden nämns mjöd bland annat i fornnordiska sagor och gudaberättelser, medeltida ballader och i Stockholms stadsböcker från sent 1400-tal.

Olaus Magnus skriver detaljerat i sin Historia om de nordiska folken (år 1555) hur olika typer av mjöd tillverkas och i vilka sammanhang det dricks. I hans beskrivningar nämns humle och pors som smaksättare. Förmodligen dracks mjöd framför allt vid högtider. Efter 1500-talet blev mjöd mer ovanligt i Sverige, när biodlingen minskade och import av vin ökade.