Vit färsksaltad Östgötagurka som växer och som är inlagd.

Vit färsksaltad Östgötagurka har en skyddad geografisk beteckning inom EU. Gurkan skördas under perioden mars till oktober och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. Foto: Kinda Gurka

Vit färsksaltad Östgötagurka – en skyddad östgötsk specialitet

Vit, krispig och salt – det är beskrivningen av Vit färsksaltad Östgötagurka som nu fått skyddad geografisk beteckning inom EU. En nyskördad och inlagd vit druvgurka är lika självklar som jordgubbar på det östgötska midsommarbordet.

Trädgårdsodlingen i Östergötland kan spåras tillbaka till klosterträdgårdarna och odlingen av gurka till 1700-talets slott och herresäten. Traditionen av att odla och äta vit druvgurka är en del av matkulturen och idag odlas druvgurkan av sorten Lilla Delikatessen i växthus på flera platser runt om i Östergötland. Traditionen att äta just vit gurka är starkt regionalt förankrad.

— Det är kris om en östgöte inte får tag i vit saltgurka på midsommar, säger Maria Ström på Kinda Gurka och som arbetat med ansökan till EU-kommissionen om skyddad geografisk beteckning.

Företaget lägger årligen in 50-60 ton druvgurka av sorten Lilla Delikatessen som saluförs som Vit färsksaltad Östgötagurka. De får gurkan från tre olika odlare i Östergötland.

Fräsch och krispig

Gurkan odlas i växthus i Östergötland och skördas dagligen under perioden mars till oktober. Gurkorna tvättas och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. Saltlagen innehåller alltid dill, men den exakta kryddsammansättningen är valfri och baseras på gamla recept som ofta gått i arv från generation till generation.

De färska gurkorna lagras i 3-4 dagar för att få de egenskaper som kännetecknar Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan ska vara fast och krispig och ha en markant sälta som balanseras av den vita druvgurkans egen sötma. Den har även smak av dill och kan ha en ton av kummin.

— Det här är en färsksaltad gurka och något helt annat än en gurka som är inlagd med ättika och socker. Den får en helt annan fräschör. Den vita druvgurkan har också ett tjockare skal som passar för inläggningar. Den blir krispigare, säger Maria Ström.

Vit färsksaltad Östgötagurka säljs idag i dagligvaruhandeln över hela landet, men den största marknaden finns fortfarande i Östergötland. Det finns också flera mindre odlare som säljer sina inläggningar i gårdsbutiker och genom torgförsäljning.

Hur äter du helst Vit färsksaltad Östgötagurka?

Jag äter den helst på en leverpastejsmörgås. Så enkelt.

Den används nog mest som smörgåspålägg, men är även jättegod i en sallad. Du kan även använda den i en Tzatziki. Det blir gott då den är krispigare än en vanlig slanggurka.