Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Tranbär

Nyplockade tranbär i en behållare.

Tranbär. Foto: Mostphotos.

Kategori

Frukt, bär och svamp

Tranbär finns i stora delar av Sverige men har av tradition inte plockats särskilt flitigt. Det är ett väldigt surt bär, men innehåller mycket antioxidanter och har blivit populärt på senare år. De bär man köper i butiken är sällan svenska.

Beskrivning

Tranbär påminner om lingon men är mycket surare. Det är en vintergrön ljungväxt med tunna krypande stammar. Blommorna är rosa och bären är ganska stora och röda. Tranbär växer i nästan hela landet på karga och fuktiga marker.

De flesta tranbär som finns att köpa kommer från kanadensiska odlingar.

I svenska dialekter kallas tranbär för mossbär, tuvbär, tränjon och myrbär.

Sorter

Det finns många olika sorters tranbär för odling.

Mognadstid

Bären mognar i slutet av september och ända fram tills snön lägger sig. På våren går det bra att plocka de bär som finns kvar på plantan.

Historia

Tranbäret har inte historiskt haft någon stor påverkan på den svenska kosten. Förmodligen beror det på att bäret är så pass surt. Förr i tiden plockade man ofta tranbär på våren eftersom bären blir sötare om de får frysa innan de plockas.

Traditionell användning

Tranbär har använts inom folkmedicinen, till exempel mot inälvsmask, och tranbärsjuice är än i dag en huskur för behandling av urinvägsinfektion.

När tillgången till socker ökade användes tranbär även till saft och gelé och i bakverk.

Uppdaterad