Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Quinoa

Quinoa på tallrik

Quinoa är ett glutenfritt och proteinrikt alternativ. Quinoa finns i flera färger och vit quinoa odlas numera i Sverige. Foto: Pixabay

Kategori

Örter och övriga köksväxter

I produktion sedan

Text

Quinoa är en ettårig örtväxt även kallad mjölmålla. Quinoa är en ny gröda för odling i Sverige, men intresset för odling ökar i takt med efterfrågan.

Beskrivning

Quinoa är en ettårig örtväxt även kallad mjölmålla. Quinoa odlas över hela världen
men den mest omfattande odlingen sker i Sydamerika. Odlingen av quinoa ökar i hela
världen och så även i Europa.

Särskilt intressant med quinoa är att den är glutenfri, har förhållandevis hög proteinhalt och högvärdig aminosyrasammansättning samt är fiber- och mineralrik.

Quinoa har en mild lite nötaktig smak med en lätt beska.

Odling i Sverige

Quinoa är en ny gröda i Sverige utan lång historia. I slutet av 80-talet och början av 90-talet gjordes en del försöksodlingar, men de sorter man då hade tillgång till var dåligt anpassade till nordiskt klimat och det fanns inte heller så stor efterfrågan från konsumenter. Från 2015 till 2021 har odlingen gått från försöksodling till uppåt 100 hektar.

Svenskodlad vit quinoa säljs främst som hela frön, med eller utan polerat/borstat ytskikt.

Användningsområden

Kokta quinoafrön används både kalla och varma på ungefär samma sätt som bulgur eller couscous. Den passar som tillbehör till mat och i sallad. Kokas den längre blir den lite kladdigare och då går det att forma vegoburgare eller bollar som sedan steks. Det finns också färdiga frysta biffar att köpa gjorda av bl a svensk quinoa. Quinoa används också till gröt, för sig eller tillsammans med havre eller annat spannmål.

Det går att mala quinoan till mjöl och använda i t ex bakning, pannkaka och i pasta.

Bladen på quinoa är också ätbara och kan liknas vid spenat, men detta är inte vanlig användning.

Näringsinnehåll

Quinoa är fri från gluten och har något högre proteininnehåll än spannmål.
Proteinet är fullvärdigt och innehåller alla essentiella aminosyror. Den är också
rikt på fiber, mineraler och vitaminer. Att äta quinoa har i princip samma
hälsofördelar som konsumtion av fullkornsprodukter.

Uppdaterad