Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Pölsa

Kategori

Kött och charkuterier

I produktion sedan

1800-talet

Produktbeskrivning

Pölsa är malet eller finhackat kokt kött, oftast inälvor av något slag, till exempel lever och hjärna, lök, korngryn samt kryddor som peppar, kryddpeppar och mejram som kokas i köttspad.

Historia

Pölsa omnämns i olika byhistorier nedtecknade i början av 1900-talet av Eva Wigström. Den nämns också i Sagor ock äfventyr upptecknade i Skåne och i I Göteborg för omkring hundra år sedan. Romantiserad kulturhistorisk skizz.

Under 1600-talet avsåg benämningen en slags korv, jämför hackkorv. Från 1700-talet även hackmat av hjärta, lungor och sämre köttbitar, så kallat lungmos.

Pölsa betraktades som husmanskost redan under 1800-talet och recept på pölsa förekommer i olika kokböcker.

Kommentarer

Pölsa har historiskt kokats på många håll i landet.

Uppdaterad

Källor

  • Byhistorier och Skämtsägner 1909
  • Wigström, E. 1884
  • Åkerblom F. 1898
  • Hollberg, A. & Wetterbergh, C.A. 1896 Husmanskost s. 108