Produktbeskrivning
Pölsa är malet eller finhackat kokt kött, oftast inälvor av något slag, till exempel lever och hjärna, lök, korngryn samt kryddor som peppar, kryddpeppar och mejram som kokas i köttspad.
Historia
Pölsa omnämns i olika byhistorier nedtecknade i början av 1900-talet av Eva Wigström (1). Den nämns också i Sagor ock äfventyr upptecknade i Skåne (2) och i I Göteborg för omkring hundra år sedan. Romantiserad kulturhistorisk skizz (3).
Under 1600-talet avsåg benämningen en slags korv, jämför hackkorv. Från 1700-talet även hackmat av hjärta, lungor och sämre köttbitar, så kallat lungmos.
Pölsa betraktades som husmanskost redan under 1800-talet och recept på pölsa förekommer i olika kokböcker.
Kommentarer
Pölsa har historiskt kokats på många håll i landet (4).
Källor
- Byhistorier och Skämtsägner 1909
- Wigström, E. 1884
- Åkerblom F. 1898
- Hollberg, A. & Wetterbergh, C.A. 1896 Husmanskost s. 108