Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Senapspasta

Charkuteritallrik med senap.

Charkuteritallrik med senap från matrundan Österlen.

Kategori

Olje- och baljväxter

I produktion sedan

1600-talet

Senapsfröna används för tillverkning av senap. Senapen har olika karaktär i olika delar av landet och finns i många varianter. Sen skånska senapen är grövre och mörkare medan i Östergötland är den slät, stark och söt.

Produktbeskrivning

Senapspasta bestående av malda senapsfrön, socker/honung, salt och kryddor. Recepten varierar och kan innehålla ytterligare tillsatser.

Historia

Den vanligaste senapsväxten är svartsenapen, Brassica nigra, en växt som genom långvarig odling spridit sig i så gott som hela Europa liksom i andra världsdelar. Den är en ettårig ört med pardelade blad, gula blommor och mellan fröna något insnörda skidor. Fröna är trinda, svarta eller mörkbruna. Svartsenap har framförallt odlats i södra Sverige. Även gul senap, Sinapis alba, en gammal kulturväxt från medelhavstrakterna. Den är en saftig, ettårig ört medljusgula blommor och utstående, grov-håriga skidor. Fröna, som är något större än de förstnämnda arterna, äro gula, varför det latinska namnet vitsenap är vilseledande. Den användes ungefär som svartsenap och ofta i blandning med den.

Senapsfrön samt olja och pasta från pressade och malda senapsfrön har i långa tider använts som läkemedel. Som exempel kan nämnas att senap användes för att avvänja spädbarn från att amma (1649). Från 1600-talet finns också speciella senapskvarnar omnämnda

Dalarna

I Dalarna tillverkas LissEllas senap av ekologiskt odlade senapsfrön från Hedemora och honung från egen KRAV-godkänd bigård. LissEllas har fem år vunnit VM-guld vid senapens inofficiella VM, The World Wide Mustard Competition, som årligen avgörs i USA. Framgången tillskrivs till del det ekologiskt odlade senapsfröet. Fröet har en unik nötig smak med en nyans av beska. De unika egenskaperna lär bero på klimatet (2).

Senapen började saluföras år 1995.

Medelpad

I Medelpad tillverkas senapen under varumärket Stjärnsenap sedan år 1936. Upphovsmannen till senapen var Erik Stiernström. Erik sålde korv i en liten kiosk intill järnvägsstationen. Många kunder kom och handlade varm korv för den goda senapens skull.

Inför varje julhelg kom stamkunderna med glasburkar för att beställa Stjärnsenap hemlagade senap för att avnjutas till julskinkan.

År 1954 ändrades namnet Stjärnsenap till Stiernströms Senap.

Östergötland

I Östergötland tillverkas Östgötasenap efter ett gammalt originalrecept. Två studiekompisar skapade receptet när de satt hemma vid köksbordet och delade på en varmkorv med bröd. Produktidén utvecklades och verksamheten utvecklades. Den första fabriken låg i Norrköping. År 2003 flyttades verksamheten till en ny fabrik i Kolmården. Senapstillverkningen är ett gediget hantverk. Senapsfrö importerades från Kanada. Östgöta Senap en av få fristående senapstillverkare som skapar produkten på ett hantverksmässigt sätt.

Kommentarer

Senap tillverkas också på Gotland (se Gotländsk senap) av senapsfrö odlat på Gotland och i Skåne (se Skånsk senap) av senapsfrö odlat i Skåne.

Uppdaterad

Källor

  • Westhius, Samuel. Samlade vitterhetsarbeten. (i: Samlade vitterhetsarbeten af svenska författare från Stjernhjelm till Dalin. Utg. af P. Hanselli. 16). 1873
  • SvD 10/12/2010