Nyheter
-
Plocka, laga och ät tång från havet
I våra svenska vatten finns många sorters tång som kan användas i matlagning. Tången har bra näringsinnehåll, god smak och en spännande textur. Nu finns en guide för dig som vill p... -
Bohusläns blåmusslor - en proteinkälla från havets skafferi
Klimatsmart, nyttig och god! Så beskriver musselentreprenören Janne Bark Bohusläns blåmusslor som just erhållit en skyddad ursprungsbeteckning i EU. -
Kullings kalvdans – ett sött mathantverk med skyddad geografisk beteckning
I Västergötland produceras Kullings kalvdans - en söt men samtidigt näringsrik dessert gjord på råmjölk från ko. Råmjölken smaksätts med vanilj, kanel eller kardemumma och bakas ti... -
Allt fler livsmedel skyddas av EU
Vänerlöjrom, Äkta Gränna Polkagrisar, Sörmlands ädel, Rökt Vättersik och Grebbestadostron har tack vare ett långsiktigt arbete tilldelats en skyddad EU-beteckning det senaste året.... -
Vildfångade Grebbestadostron skyddas av EU
Pärlemorskimrande, energirik och med en doft av hav ... det är inte konstigt att ostron anses vara en lyxig råvara för festliga tillfällen. Men genom sitt sätt att leva bidrar ostr... -
Swedish fika, surdegar och sju sorters kakor
På Smaka Sverige firar vi temadagen för hembakat den 6 maj genom att grotta ned oss i den svenska traditionen av brödbak, fika och riktigt gammalt bröd. -
Upplands landskapsmåltid serveras på EU-konferens i Uppsala
Den här veckan gästas Uppsala av EU:s medlemsstater för landsbygdskonferensen Rural Pact. Vid middagen på Ultuna, onsdagen den 3 maj, serveras rätter från Upplands landskapsmåltid. -
EU-märkning av Rökt Vättersik ska öka intresset för svensk insjöfisk
Rökt Vättersik har fått en skyddad ursprungsbeteckning i EU. Nu hoppas Vätterns Fiskareförbund att märkningen ska öka intresset för den svenska insjöfisken och ge positiva ringar p... -
70 miljoner ägg till påsk
Under påskveckan äter vi i Sverige i runda slängar 70 miljoner ägg vilket motsvarar 4000 ton ägg i olika former. Traditionen att äta ägg under påsken finns i de flesta länder i väs... -
Nya landskapsmåltider lyfter regionala mattraditioner
Med nya läckra kombinationer av traditionella råvaror ska 26 landskapsmåltider väcka nya generationers intresse för platsens unika måltidskultur. -
EU-märkning av Sörmlands Ädel sätter Sörmland på matkartan
Blåmögelosten Sörmlands Ädel kan nu stoltsera med EU:s geografiska märkning på förpackningen. Osten är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU och som därmed ...