Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Korvtillverkning av viltfärs till vänster och en uppskuren vildsvinsjulskinka till höger.

Korv av viltkött och vildsvinsjulskinka fungerar utmärkt på julbordet. Foto: Ulrika Karlsson-Arne och Lena Runer.

Publicerades

Vilda inslag av vildsvin och gås på julbordet

Viltkött är en del av skogens skafferi som ger en helt säregen smakupplevelse. Förutom att de vilda djuren gynnar den biologiska mångfalden så innehåller köttet mer av viktiga mineraler som järn och zink samt ett fett med högt omega-3. Är du redo att introducera viltkött från vildsvin och gås på ditt julbord?

För att väcka nyfikenhet kring viltköttet gås och vildsvin har Svenska Jägareförbundet fått medel ur landsbygdsprogrammet. Ulrika Karlsson-Arne, kommunikations- och viltmatansvarig på Svenska Jägareförbundet, är en av dem som arbetat med projektet.

– Vårt projekt "Öka intresset för vildsvin och gäss - klimatsmart kött från landsbygden" har visat och lyft den unika relation som jägaren har till naturen och viltet. Med hjälp av kockar, ambassadörer, influencers, filmer, artiklar och nya recept har förbundet inspirerat restauranger, hemmaköket och offentliga storkök till att servera mer vildsvin och gås. Vi ser nu att efterfrågan till och med är större än tillgången, berättar Ulrika Karlsson-Arne.

Hur smakar vildsvin och gås?

– Vildsvinskött är saftigt och har en mild, fin viltsmak. Gåsköttet är saftigt och lite fett och smakar helt annorlunda jämfört med till exempel kyckling och kalkon. Men om du är ”nybörjare” på viltkött och inte van vid vilda smaker så kan du gärna testa dovvilt eller kronvilt. Detta kött har en lite mildare viltsmak, säger Ulrika.

Hur kan jag som konsument få tag på kött från vildsvin och gås?

– Tala med din handlare. Efterfrågan ökar såklart trycket på att handlare tar hem varor. Jag tror att vi är för dåliga på att fråga efter det vi vill ha. Finns efterfrågan kommer viltköttet att dyka upp i diskarna. Det kan vara lättare att hitta fryst än färskt viltkött och det är givetvis ett bra alternativ. Eftersom det vilda köttet är magert håller det länge i frysen.

Om du skulle sätta ihop några rätter till ett julbord, vilka skulle det vara?

– Det traditionella julbordet kan enkelt göras lite vildare. Givet på julbordet är julskinka av vildsvin, men även viltpaté och julkryddade köttbullar på viltfärs. Rökt gås passar också perfekt på julbordet. Även korven kan såklart ha vilda smaker, som till exempel vildsvin. Vill man inte ha det på julbordet passar det utmärkt till mellandagarna.