Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Jury SM i mathantverk

90 jurymedlemmar bedömde totalt 600 produkter vid SM i Mathantverk i Borås. Foto: Jordbruksverket

Publicerades

Vinnarna i SM i mathantverk är korade

Vi har ett resultat! Onsdagen den 18 oktober presenterades vinnarna i årets öppna SM i Mathantverk. Rekordmånga produkter från företag från hela landet bedömdes. Sammanlagt tävlade 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser.

Alla vinnarna i årets SM i mathantverk har nu tilldelats medaljer för sina produkter i klasserna bageri, chark, dryck, mejeri, innovation samt bär, frukt och grönsaksförädling. Guld tilldelades för exceptionellt hantverk, silver för väl utfört hantverk, nära exceptionellt och bronsmedalj för väl utfört hantverk.

Jurybedömning

90 jurymedlemmar har smakat, tittat, luktat, känt och klämt för att bedöma totalt 600 inlämnade bidrag. Ett gediget arbete!

Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande och ytterligare tre medlemmar som är såväl mathantverksexperter som lekmän. Juryn bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass.

SM i mathantverk arrangeras varje år av Eldrimner, nationellt resurscenter för mathantverk.

Mathhantverk är unika produkter

Mathantverk är unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Mathantverket tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan och produkterna görs utan onödiga tillsatser.