Jordbruksverket genomförde 2014 en kartläggning av traditionella livsmedel och jordbruksprodukter med koppling till ett bestämt geografiskt område. Syftet var att identifiera fler produkter som kan bli aktuella för ansökan om skyddad ursprungs- eller geografisk beteckning enligt EU:s regelverk. Kartläggningen var en del i regeringsuppdraget gastronomiska regioner och resulterade i en lista av produkter per landskap samt en Sverigelista med de produkter som har koppling till hela landet.
Om kartläggningen
Kartläggningen omfattar jordbruksprodukter och livsmedel med koppling till ett geografiskt område och där produktionen sker i det geografiska området.
Kartläggningen omfattar inte maträtter, och ej heller alkoholhaltiga drycker då de omfattas av ett eget regelverk. Öl ska exempelvis bygga på inhemskt producerad råvara och ha producerats i mer än 30 år för att kunna certifieras.
Enskilda sorter av frukt och grönsaker har enbart listats om det funnits starka kopplingar till ursprung. Det krävs allmänt en fördjupning kring sorters ursprung om de ska kunna komma i fråga för en certifiering.
Kartläggningen omfattade hela Sverige och cirka 250 personer kontaktades, cirka 350 produktförslag lämnades in och 105 produktblad med produktspecifik information togs fram. Kartläggningen eftersträvar inte att vara heltäckande. Då förutsättningar förändras löpande är det material som producerats en ögonblicksbild av läget hösten 2014.
Kartläggningen genomfördes av Hushållningssällskapet på uppdrag av Jordbruksverket.
Produkter med potential per landskap
Landskapsbladen nedan ger en överblick över sammanställningen.
Gastronomisk identitet Blekinge
Pdf, 209.4 kB.
Gastronomisk identitet Bohuslän
Pdf, 214.2 kB.
Gastronomisk identitet Dalarna
Pdf, 209.2 kB.
Gastronomisk identitet Dalsland
Pdf, 208.4 kB.
Gastronomisk identitet Gotland
Pdf, 210.9 kB.
Gastronomisk identitet Gästrikland
Pdf, 210.5 kB.
Gastronomisk identitet Halland
Pdf, 210.5 kB.
Gastronomisk identitet Hälsingland
Pdf, 214 kB.
Gastronomisk identitet Härjedalen
Pdf, 214 kB.
Gastronomisk identitet Jämtland
Pdf, 216.9 kB.
Gastronomisk identitet Lappland
Pdf, 217.3 kB.
Gastronomisk identitet Medelpad
Pdf, 217.2 kB.
Gastronomisk identitet Norrbotten
Pdf, 211.3 kB.
Gastronomisk identitet Närke
Pdf, 216.8 kB.
Gastronomisk identitet Sápmi
Pdf, 208.6 kB.
Gastronomisk identitet Skåne
Pdf, 213.8 kB.
Gastronomisk identitet Småland
Pdf, 295.6 kB.
Gastronomisk identitet Södermanland
Pdf, 293.3 kB.
Gastronomisk identitet Uppland
Pdf, 292.6 kB.
Gastronomisk identitet Värmland
Pdf, 291.4 kB.
Gastronomisk identitet Västerbotten
Pdf, 295 kB.
Gastronomisk identitet Västergötland
Pdf, 294 kB.
Gastronomisk identitet Västmanland
Pdf, 290.9 kB.
Gastronomisk identitet Ångermanland
Pdf, 293 kB.
Gastronomisk identitet Öland
Pdf, 289.3 kB.
Sverigelistan
Under arbetet med kartläggningen har ett antal produkter identifierats som har en stark koppling till Sverige, men saknar en direkt koppling till ett specifikt geografiskt område.
Produkter med tydlig koppling till Sverige är viktiga vid marknadsföring av det gastronomiska Sverige även om det inte finns en stark koppling till ett specifikt område i landet.
Här kan du läsa hela listan.
Länk till annan webbplats.
Produkter som saknar producenter
För ett antal produkter har kartläggningen inte lyckats identifiera producenter. I vissa fall har kartläggningen identifierat producenter men inte i det område som produkten anses ha en koppling till. Produkterna redovisas i listan nedan.
Produkter utan identifierade producenter
Länk till annan webbplats.




