Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Brioche med pulled pork på vildsvinskött.

Pulled pork på vildsvinskött i briochebröd. Foto: Svenskt vildsvinskött Karin Schaefer.

Publicerades

Kött från svenska vildsvin och grisar är fortsatt säkert att äta

Du som äter svenskt vildsvins- och griskött behöver inte välja bort den råvaran på grund av utbrottet av afrikansk svinpest. Afrikansk svinpest kan inte smitta människor. Kött från vildsvin och grisar är fortsatt säkert att äta.

Svenskt vildsvinskött och svenskt griskött är fortfarande trygg och säker mat. Du behöver med andra ord inte tömma frysen på gris- eller vildsvinskött, slänga det du köpt i affären eller välja bort den rätten när du äter på restaurang.

Genom att fortsätta köpa svenskt vildsvins- och griskött stödjer du Sveriges jägare, grisbönder, livsmedelsproducenter, vilthanteringsanläggningar och restauranger. Att fortsätta äta vildsvinskött bidrar även till att vildsvinspopulationen hålls i balans.

Svårt att få tag på vildsvinskött?

Tillgången på vildsvinskött varierar över tid. Men ett tips är att kolla in köttavdelningen hos din lokala livsmedelsbutik. Ibland har butikerna en egen avdelning för viltkött. Annars kan vildsvinskött och -färs finnas i frysdisken. Om det inte finns så fråga efter vildsvinskött så kan säkert butiken erbjuda det till nästa gång.

Du kan även kan hitta vildsvinscharkuterier på gårdsbutiker och vilthanteringsanläggningar.

Läckra recept

svensktvildsvinskött.se Länk till annan webbplats. finns inspiration och läckra recept för dig som vill laga vardagsmat eller festmiddag med vildsvinskött. Vad sägs om pulled pork på vildsvinskött eller vildsvinsfärs till fredagstacosen?

Om afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest kan inte smitta människor. Sjukdomen är däremot mycket smittsam och farlig för vildsvin och tamgrisar.

Mer information hittar du på Jordbruksverkets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Statens veterinärmedicinska anstalts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webbplatser.